DOLAR 34,1812 -0.06%
EURO 37,8507 0.04%
ALTIN 2.908,46-0,50
BITCOIN 2086761-0.5256%
İstanbul
20°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Japon bilim insanlarından Alzheimer için umut verici deney

Japon bilim insanlarından Alzheimer için umut verici deney

ABONE OL
Mart 13, 2024 06:41
Japon bilim insanlarından Alzheimer için umut verici deney
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya‘da milyonlarca insanın hayatını derinden etkileyen Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmak amacıyla geliştirilen aşının ilk deney sonuçları açıklandı. Juntendo Üniversitesi’nden araştırmacılar, Amerika Kalp Derneği’nin 2023 Temel Kalp Damar Bilimleri Konferansı’nda Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebileceği düşünülen aşı ile ilgili çalışmalarını sundu.

Japonya’da Geliştirilen Alzheimer Aşısı, Beyindeki İltihapları Azaltıyor ve Davranışları İyileştiriyor

Araştırmacılar, Alzheimer ile ilişkilendirilen yaşlanma belirtisi glikoproteinleri (SAGP) taşıyan hücreleri hedefleyen aşının etkilerini fareler üzerinde deneyler yaparak inceledi. Deney kapsamında, farelerin beyin fizyolojisini Alzheimer hastası insan beyni ile benzer koşullar sağlayacak şekilde değiştiren bilim insanları, kontrol grubuna herhangi bir değişiklik yapmazken deney grubundaki farelere ikinci ve dördüncü aylarda SAGP aşısı uyguladı.

Aşının Etkisi: Alzheimer Sürecindeki Beyin İltihaplarını Azaltma

MTV‘nin haberine göre; Alzheimer’ın ileri evrelerindeki hastalarda görülen endişe belirtileri ve dikkat eksikliği gibi davranışsal sorunların aşı sonrasında azaldığı gözlendi. Altıncı ayda yapılan labirent deneylerinde aşılı farelerin sağlıklı farelerle benzer şekilde tedirgin ve dikkatli davrandığı belirtildi.

Fare Deneyleri: Aşının Davranışsal İyileşmeye Katkısı ve Gelecekteki Uygulamalar

Araştırma yazarlarından Dr. Chieh-Lun Hsiao, geliştirdikleri aşının diğer Alzheimer çalışmalarından farklı olarak beyinde oluşan iltihapları azalttığını ve farelerin davranışlarında iyileşme sağladığını vurguladı.

Alzheimer hastalığında mikroglia hücrelerinde SAGP proteinin artış gösterdiğine dikkat çeken Chieh-Lun Hsiao, gelecekte yapılacak aşı çalışmalarında aktivasyon halindeki mikrogia hücrelerini hedef alarak beyindeki iltihabı kontrol altına almayı ve nihayetinde hastalığın sebep olduğu davranışsal bozulmaları onarmayı umduklarını ifade etti.

Henüz herhangi bir bilimsel dergide yayımlanmayan araştırmanın detayları Amerika Kalp Derneği’nin internet sitesinden paylaşıldı. Bu çalışma, Alzheimer hastalığının tedavisinde umut verici bir adım olarak kabul edilmekte ve gelecekte insanlarda uygulanabilirliği için daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ