DOLAR 34,2658 0.31%
EURO 37,8535 0.15%
ALTIN 2.923,890,29
BITCOIN 20840800.1421%
İstanbul
24°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Japon sağlık kurumları Coronavirus kaosuyla başa çıkmak için mücadele ediyor

Japon sağlık kurumları Coronavirus kaosuyla başa çıkmak için mücadele ediyor

ABONE OL
Şubat 16, 2020 21:07
Japon sağlık kurumları Coronavirus kaosuyla başa çıkmak için mücadele ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bunun nedeni Coronavirus kaynaklı pnömoninin genel soğuk algınlığı semptomlarıyla aynı olması. Salgının çıktığı Çin’in Hubei bölgesiyle ilişkisi bulunanların virüs için test yaptırması sağlık, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının şu an için önceliği.

Japonya Hükümeti Coronavirus için basit bir check-up test kiti geliştiriyor. Pratik olarak kullanımının belli bir süre alacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, hastane içinde virüs bulaşma oranının artması durumunda salgın üzerindeki kaosun daha da derinleşebileceğinden endişeli.

Japonya’nın en güneyinde bulunan Uruma’daki Okinawa Chubu Hastanesinde her gün yerli halktan birkaç kişi virüs kontrolü için geliyor. “Alışveriş merkezinde Çinli bir insanın yanından geçtim. Genel kontrol yapabilir misiniz?” şeklinde isteklerde bulunuyorlar.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Yoshihiro Takayama, bu sorular karşısında şaşırdığını ve semptom göstermedikleri sürece muayene olamayacaklarını söylüyor. Yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerin ciddi semptomlar gösterebileceğini bu yüzden hasta sayısının artabileceğini bildiklerini ve bunun engellemek için daha fazla ilaç reçete etmeye başladıklarını bildiriyor.

Sağlık Bakanlığı ocak ayının sonunda yaklaşık 1000 çağrı aldığı bildirdi. Çoğu çağrı kalabalık bölgede bulunduktan birkaç gün sonra ateş ve boğaz ağrısı semptomları gösterdikleriyle ilgiliydi. Fakat Hubei bölgesiyle bağlantılı olmadıkça bu kişiler arasından onaylanmış bir vaka çıkmadı.

Tohoku Üniversitesi Viroloji Profesorü Hitoshi Oshitani, toplumu panik yapmamaya davet ediyor.

“Epidemi durumunda hafif semptom gösteren insanların büyük hastanelere koşup kritik durumdaymış gibi davranmasını önlemeliyiz. Sakin kalınmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı şu anda Hubei bölgesini ziyaret eden veya 37,5 santigrad derece ateş ve solunum yolu yetmezliği semptomu göstermesinden 14 gün önce o bölgeyi ziyaret etmiş kişileri veya bu semptomları gösteren kişilerle temasta bulunanları muayene ediyor. Bu semptomları gösterip Hubei bölgesini ziyaret etmeyenler de tam olarak kontrol yapılacak insanlar kapsamında bulunuyor.

12 Şubat’ta hükümet, enfekte kişilerin sayısının arttığını ve bu enfeksiyon koşullarını sağlamayanlar üzerinde muayene edip etmeme kararının esnek bırakılacağını söyledi.

Bazı hastaneler Coronavirus enfekte kişilerin kabulü için hazırlıklar yapmaya başladı. Tokyo Metropolitan Komagome Hastanesi ayakta tedavi edilecek hastalar için girişe, enfeksiyondan şüphelenen kişilerin resepsiyon bölgesinde farklı bir alana alınıp muayene edileceklerini böylece hastane içi bulaşmaya neden olmayacaklarına dair açıklama koydu.

Hastane içi bulaşmalarla ilgili şüpheli raporlar bulunmakta. Amerikan Tıp Derneğinin yaptığı yayında 138 kişiden 57’si veya %41’i Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesinde, enstitü içi virüse maruz kaldıklarını bildirdi. Uzmanlar virüsün neden olduğu pnömoni semptomlarının diğer hastalık belirtilerinden ayırt edilmesinin zor olabileceğini ve yeterli tedbiri almada başarısız olmuş olabileceklerini söylüyor.

Mide problemleri yüzünden hastaneye yatırılan bir kişi virüs pozitif çıktı. Hastanın virüsle özellikle temasının olmadığı ve 10 sağlık personeline de bu yollarla bulaştırdığı düşünülüyor.

12 Şubat’ta Tokyo’nun güneyinde Yokohama’ya demirleyen Diamond Princess Cruise gemisiyle temasta bulunan Japon karantina memuru virüsle enfekte olmuştur. Memur 3 Şubat’ta yolcuların vücut sıcaklıklarını ölçüp sağlık durumları hakkında bilgi toplamıştı. Dünya Sağlık Örgütüne göre memur uzun kollu koruyucu kıyafet giymiş, tek kullanımlık eldiven kullanmış, cerrahi maske takmış ve görev süresi boyunca sık sık el ve parmaklarını dezenfekte etmiştir.

Sağlık Bakanlığı karantina memurunun virüsle ilk teması olduğunu söylemiştir. Bakanlık ofisi gerekli önlemleri aldıklarını fakat bu süreci tekrar inceleyip daha sağlam adımlar atacaklarını bildirmiştir.

Sağlık enstitülerinin hasta tedavileri için ve semptom gösteren kişiler için tam olarak hazır bulunmaları gerektiğini ve özellikle havalimanları ve bağlantı noktalarıyla ilgili önleyici tedbirlerin alınması gerektiğinin esas olduğunu bildirmiştir.

Hükümet ülke genelinde 340 tıbbi bakım bölgesinin her birinde en az bir tane ayakta tedavi kurumunun Hubei’den geri dönen ve enfekte kişilerin yakın temasta bulunan kişilerin muayene ve tedavi edileceği tesisler kurmayı planlıyor. Bunun yanında hükümet virüs için test pozitif çıkan hastaların normal hastanede tekli odalarda kalmasına izin vererek güvenlik altına alınacağını bildirdi. Şu an için belirli sağlık enstitülerinde enfekte kişiler kabul edilebiliyor.

Hastane içi bulaşmayı önlemek için meydan okumayı planlayan Japon Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Satoshi Komayachi, bu tür bulaşmaların tamamiyle engellenmesi gerektiğini söylüyor. Virüse yakalandığından şüphelenen kişileri sağlık kontrolünden geçmeden önce halk sağlığı merkezlerine veya tıbbi kurumlara danışmaya çağırıyor.

Kaynak: The Mainichi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ