DOLAR 34,1812 -0.06%
EURO 37,8507 0.04%
ALTIN 2.908,46-0,50
BITCOIN 2086761-0.5256%
İstanbul
20°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Günümüzde Samuray Olmak; Kendo

Günümüzde Samuray Olmak; Kendo

ABONE OL
Ağustos 10, 2020 07:14
Günümüzde Samuray Olmak; Kendo
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde Samuray Olmak;
Kendo

Hepimiz samurayları duymuşuzdur. Gerek filmlerden gerek animelerden gerek kullandıkları silaha –Katana’ya- olan bağlılıklarından. Filmlerde gördüğünüzde artık böyle şeyler kalmadı diyorsanız Kendō’yu henüz duymamışsınız demektir.

Samuraylığın ortaya çıkması Heian dönemine kadar uzanır. Zamanla samuraylar Japonya’nın temel askeri birimi olmuş ve 19. yy sonlarına kadar da böyle devam etmiş. Samuraylar efsanevi savaşçılardır. Bu ünlerini sadece filmlerden,animelerden ya da gösterişli kıyafetlerinden değil; yenilince onurlarını kaybettiklerini düşünüp Seppuku(Hara-Kiri) yapmalarından, her şeyden üstün tuttukları Bushido felsefesine bağlılıklarından ve savaşlarda gösterdikleri cesaretlerden fazlasıyla hak etmişlerdir.

1860’larda bir samuray

Samuraylar tarih sayfasında unutulmaz yerlerini almışlar fakat öğretisi günümüzde yaşamaya devam etmiş. Günümüzde samuray öğretisinin uygulandığı felsefeye: Kendō; bu felsefeyle ile uğraşan kişilere de Kenshi (veya Kendoka) denir. Kendō iki kelimeden Ken(剣) ve Dō(道) dan oluşur, Ken; kılıç, Dō; yol demektir ve birleşince Kılıcın Yolu anlamına gelir. Kendō en basit haliyle Buşidō(武士道) esasları temel alınarak oluşturulmuş bir spordur. Giysiler ve kullanılan ekipmanlar samuraylarınkilerden esinlenilmiş, teknikler ise yine çeşitli samuray okullarından bir araya getirilip Kendō’da kullanılmaya başlanmıştır.

Aşağıda gördüğünüz fotoğraf bir Kendō karşılaşmasından. Bire bir karşılaşma şeklinde yapılan Kendō sporunda amaç belirli hedeflere Shinai(竹刀) adı verilen bambu kılıç ile belirli kurallar dahilinde vurmaktır. Bu hedefler Men(Baş)-Tsuki(Boğaz) – Kote(Bilek) – Do(Karın) olmak üzere dört tanedir. Bu hedeflere vurma kuralları ise çok detaylıdır. Bu detaylara burada değinmeyeceğim ama kısaca söylemek gerekirse sadece hedefe vurmak yeterli değildir.

Gelelim samuray olma kısmına; bir çok Kenshi’ye Kendō’nun ne olduğunu sorarsanız söyleyeceği ilk şey Kendō bir spor değildir olacaktır. Bu kısmen doğru kısmen yanlış. Kendo bir spordur ama aynı zamanda da değildir. Bu yüzden doğrusu Kendo sadece bir spor değildir olacaktır. Kendo sadece müsabaka odaklı, sadece fiziksel gelişim veya maddi ödül amacı ile yapılmaz. Asıl hedef, Japonların kültürlerinde büyük bir yer kaplayan Dō(道)’da yani ait olduğun disiplinde içsel olarak ustalaşmaktır. Dō(道) kelime olarak yol anlamına gelip uğraşılan disiplinin yolu/felsefesi anlamında da kullanılır ve savaş sanatlarında büyük bir yer kaplar.

Söz konusu Dō(道) olunca; Kendo, Iaido, Kyūdō, Chadō, Aikidō, Karatedō gibi diğer felsefeleri anmadan olmaz. Bu disiplinlerin hepsine genel olarak Budō(武道) yani Japon savaş sanatları deniyor. Budō(武道) kültürünün temeli;  adanmışlık, doğruluk, dürüstlük gibi prensiplerden oluşur. (Bkz.: Busidō’nun 7 erdemi) Bu prensiplere bağlı kalarak kılıç yolunda ustalaşmaya çalışmak; Kendo’nun, günümüzde samuray olmanın bir yoludur.

Tabi ki bu spor Japon kültürüne ait ve bir çok ülke bu kültüre yabancı. Japon kültürü içinde oluşmuş bir çok kavram vardır; Dōjō, Senpai-Kōhai, Dan sistemi vb.. Bir başka ülkenin kültürünü öğrenmek için en iyi yol o ülkede yaşamaktır. Gidip bir kaç gün gezmekle, orada yaşamış kişilerden duyarak veya o kültür üzerine yazılmış eserleri okuyarak, kulaktan dolma bilgilerle pek öğrenilecek hele hele aktarılacak bir şey hiç değildir. Bu tarz bir öğrenim kültürü yanlış ve yüzeysel anlamaya, öğretinin de yanlış bir şekilde öğrenciye geçmesine sebebiyet verir. Ülkemizde bir çok Japon kökenli disiplin spor bulunmakta ve maalesef kültüre çok hakim olmayan kişiler tarafından yanlış aktarılmaktadır. Buna rağmen ülkemizde Kendō uzun zamandır yapılmakta olup git gide Kendō kültürü oturmaya başlamıştır.

Türkiye’de Kendō yaklaşık 20 yıl önce başlamış ve ilk Türkiye Şampiyonası 2006 yılında yapılmıştır. Halihazırda milli takımımız bulunmakta ve Avrupa, Dünya ve Balkan turnuvalarında ülkemiz temsil edilmektedir. Ayrıca ülkemizde bir çok seminer ve organizasyon yapılmaktadır. Aşağıda vereceğim linklerden Türkiye’de Kendō’yu nerelerde yapabileceğinize, izleyebileceğinize dair bilgi edinebilirsiniz.

                                                                                          Bünyamin ERGEN

Kendo Derneği Web Sitesi; https://kendo-tr.com/

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • zeynep er

    Teşekkürler bilgilendirmeniz için,bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ