DOLAR 34,1816 -0.06%
EURO 37,8407 0.02%
ALTIN 2.907,10-0,55
BITCOIN 2079983-0.55046%
İstanbul
20°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Okinawa’da ABD üssü için arazi doldurma çalışmaları sebebi ile çıkan protesto 1 yıldır devam ediyor.
  • Japonya Postası
  • Siyaset
  • Okinawa’da ABD üssü için arazi doldurma çalışmaları sebebi ile çıkan protesto 1 yıldır devam ediyor.

Okinawa’da ABD üssü için arazi doldurma çalışmaları sebebi ile çıkan protesto 1 yıldır devam ediyor.

ABONE OL
Aralık 14, 2019 20:55
Okinawa’da ABD üssü için arazi doldurma çalışmaları sebebi ile çıkan protesto 1 yıldır devam ediyor.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumartesi günü Okinawa sularında taşınması planlanan ABD hava üssünün yakınlarında olan protesto 1 yıl sonra da arazinin çöpler için depolama işleminin başlaması sonucunda oldu.

 

Henoko kıyı bölgesi yakınındaki bazı teknelerle birlikte yaklaşık 30 kano ile “Asla pes etmeyeceğiz, devam edelim” diyen protestocular, “Tüm üslerinizi kaldırın” ve “Mercanları öldürmeyin” gibi sözleri ve afişleri ile bu konuda olan tutumlarını açık bir dil ile belirttiler.

 

Güçlü yerel muhalefete rağmen, yerel hükümet Futenma ABD Deniz Piyadeleri Hava Üssünü Nago bölgesine taşımak için düzenli çalışmaları ile devam etti.

 

Pek çok Okinawa sakininin araziyi doldurma planına karşı olmasının sebebi üssün güneydeki adanın bölgesinden uzağa taşınmasını istedikleri için olduğu söyleniyor.

 

Protestoya katılan 76 yaşındaki Setsuko Yara, “Arazi doldurma işi yapılmamalıdır.”, ayrıca “Böyle güzel bir denizin kaybedileceğini görürsem, büyük bir hayal kırıklığına uğrarım ve elimden de bir şey gelmiyor.” dedi.

 

Japon Hükümeti kıyıları toprak ve kum ile doldurmaya mart ayında 33 hektarlık bir alan ile başladı, 14 Aralık 2018’de ise Henoko kıyı bölgesinde 6.3 hektarlık bir alan oluşturmaya başladı.

 

Japon Savunma Bakanlığı’nın Okinawa Bürosunun yaptığı açıklamaya göre doldurma işleminin %70’i tamamlanmış ayrıca %10’luk bir kısmı ise uygun bir hale getirilip geri kazanılmıştır dendi.

 

Yerel hükümet V şeklinde bir pist inşa etmek için toplamda 160 hektarı dönüştürmeyi planlıyor.

 

Okinawa Valisi Denny Tamaki, Başbakan Shinzo Abe’den şubat ayında yapılan referandum sonucu bölge sakinlerinin yüzde 70’inden fazlasının araziyi doldurma planına karşı olduğu sonucu ortaya çıktığını söyleyerek doldurma çalışmalarını durdurmasını istedi.

 

Ancak Abe yönetimi mevcut arazi doldurma planının şu anda Ginowan’ın kalabalık bir yerleşim bölgesinde bulunan Futenma üssünün yarattığı tehlikeleri ortadan kaldırmak için “tek çözüm” olduğunu savunuyor.

 

Kaynak: Japan Today

Çeviri: Kemal Oğulcan Özsıcak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ