DOLAR 34,2643 0.13%
EURO 37,1398 0.31%
ALTIN 3.012,980,71
BITCOIN 2294062-1.94559%
İstanbul
14°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Türk Ehliyeti ile Japonya’da Araç Kullanılabilir mi?

Türk Ehliyeti ile Japonya’da Araç Kullanılabilir mi?

ABONE OL
Ekim 15, 2024 16:50
Türk Ehliyeti ile Japonya’da Araç Kullanılabilir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurt dışında yaşayan veya seyahat eden Türk vatandaşları için en çok merak edilen konulardan biri, gittikleri ülkelerde Türk sürücü belgelerinin geçerliliğidir. Özellikle Japonya gibi trafik kurallarının katı bir şekilde uygulandığı bir ülkede, sürücü belgelerinin kullanım koşulları ve ehliyet çevirme süreçleri büyük önem taşımaktadır. Tokyo Büyükelçiliğimizin bu konuda yayımladığı resmi duyuru, Japonya’da araç kullanmayı planlayan Türk vatandaşlarına yol göstermektedir. İşte, Japonya’da sürücü belgelerinin kullanımıyla ilgili en güncel ve detaylı bilgiler:

Ülkemiz Sürücü Belgelerinin Japonya’da Kullanılması

Ülkemiz sürücü belgesi ile Japonya’da araç kullanılması yerel kanunlar açısından mümkün değildir. Japonya sürücü belgesi olmadan araç kullananlar para cezası, tutuklama ve nihayetinde sınır dışı işlemine tabidirler. Bu durum yalnızca ülkemiz vatandaşları için geçerli olmayıp diğer ülkelerin vatandaşlarını da kapsamaktadır.

Ülkemiz sürücü belgesinin Japonya sürücü belgesine çevrilmesi için öncelikle Büyükelçiliğimizden başvuruya konu sürücü belgesinin gerçek olduğu ve düzenlenmesinden sonra toplam 90 gün ülkemizde kullanıldığına ilişkin bir yazı alınması gerekmektedir. Söz konusu yazı diğer ülke vatandaşları tarafından da kendi ülke misyonlarından tedarik edilmesi gereken bir yazı olup yalnız vatandaşlarımızdan istenen bir belge değildir. Anılan belge ve mevcut ülkemiz sürücü belgesi ile birlikte Japonya ehliyetine başvuruda bulunulur. Başvuru sonrasında Türkçe dilinde, çoktan seçmeli bir sınavın geçilmesi halinde Japonya ehliyeti düzenlenmektedir.

Yabancı ehliyetlerin Japonya ehliyetine çevrilmesi sürecinde sınav zorunluluğuna Japonya Ulusal Polis Ajansı (National Police Agency) tarafından karar verilmektedir. Muafiyet kararı yabancı ülkenin trafikte güvenlik sicilinin Japonya’nınki kadar iyi olması halinde verilmektedir. Bu açıdan ülkemiz yazılı sınav muafiyetine sahip değildir.

Uluslararası Sürücü Belgesi ile Japonya’da Araç Kullanımı

Ülkemizin de taraf olduğu 1949 tarihli Cenevre Beynelmilel Karayolu Trafiği Mukavelenamesi kapsamında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından düzenlenen Beynelmilel Şoför Ehliyetnamesi (IDP) Japonya’da tanınmaktadır. 1969 Viyana Sözleşmesi kapsamında düzenlenen uluslararası sürücü belgeleri Japonya’da geçersizdir.

Ülkemiz vatandaşı turistler adlarına düzenlettikleri IDP’leri düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde Japonya’da kullanabilmektedir. Japonya’da ikamet eden vatandaşlarımızın IDP ile Japonya’da araç kullanabilmesi için IDP’yi aldıkları tarihten sonraki 3 ay boyunca Japonya dışında bulunmaları gerekmektedir. Anılan 3 aylık süre dolmadan Japonya’ya giriş yapılması halinde IDP geçersizdir. Uluslararası sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile birlikte kullanıldığında geçerli olmaktadır.

Kaynak: Tokyo Büyükelçiliği Resmi Duyurusu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ