DOLAR 34,2650 0.01%
EURO 36,9797 -0.07%
ALTIN 3.029,970,08
BITCOIN 2276996-0.63887%
İstanbul
15°

AÇIK

14:34

İKİNDİYE KALAN SÜRE

  • Menü
X
Japonya’nın çekiciliği düşüyor: Yabancı iş gücü kaçıyor!

Japonya’nın çekiciliği düşüyor: Yabancı iş gücü kaçıyor!

ABONE OL
Haziran 30, 2024 11:02
Japonya’nın çekiciliği düşüyor: Yabancı iş gücü kaçıyor!
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya’da Çalışmak İstemeyen Yabancı Sayısı Artıyor

Mynavi Global tarafından 2024 yılının Ocak-Şubat aylarında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Japonya’da yaşayan yabancıların %91,0’ı, oturma izinlerinin bitiminden sonra da Japonya’da çalışmak istediklerini belirtti. Ancak bu oran, 2022 yılındaki araştırmaya göre %5,8 azaldı. Aynı dönemde Japonya’da çalışmak istemeyen yabancıların oranı ise %1,6’dan %5,7’ye yükseldi.

Yüksek Maaş Talep Eden Vietnamlılar

Japonya‘da çalışmak isteyen yabancı işçi sayısı 2023 yılının Ekim ayı itibarıyla 2,04 milyon ile rekor seviyeye ulaşsa da, ülkede çalışmaya yönelik beklentiler azalıyor. Özellikle en fazla sayıya sahip olan Vietnamlı işçiler arasında Japonya’da çalışmak isteyenlerin oranı, son iki yılda %12,1 azalarak %85,9’a geriledi. Vietnamlı işçilerin, kendi ülkelerindeki ekonomik gelişmelerle birlikte maaş taleplerinin arttığı belirtiliyor. Ayrıca, yenin değer kaybı nedeniyle Japon şirketleriyle anlaşma sağlanamayan durumlar da artış gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl açıklanan yabancı işçi istatistiklerine göre, Vietnamlı işçilerin sayısı bir önceki yıla göre %12,1 arttı. COVID-19 salgınının ardından artış eğiliminde olan bu sayı, 2019 yılına kıyasla yarı yarıya azalmış durumda.

Endonezyalı ve Myanmarlı İşçiler

Japonya ile kendi ülkeleri arasındaki maaş farkının hâlâ büyük olduğu Endonezyalı işçilerin %94,4’ü, Myanmarlı işçilerin ise %97,0’si Japonya’da çalışmak istediklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl Japonya’da çalışan Endonezyalıların sayısı bir önceki yıla göre %56,0 artarken, Myanmarlıların sayısı %49,9 arttı.

Çalışmak İstemeyenlerin Sebepleri

Birden fazla cevap seçeneği sunulan anket sonucunda, Japonya’da çalışmak istemeyen yabancıların en fazla belirttiği neden %38,5 ile “yenin değer kaybı” oldu. Bunu %30,8 ile “uzun çalışma saatleri” ve %25,0 ile “kendi ülkelerinde aileleriyle yaşama isteği” takip etti.

Aile Üyelerini Getirme İmkanı Sunan Özel Yetenek 2 Vizesi Popüler

Mevcut düzenlemeler kapsamında, “Özel Yetenek 2” vizesine sahip olan yabancı işçiler, Japonya’da çalışırken eşlerini ve çocuklarını yanlarına getirebiliyor. Bu vizeyi almak zor olsa da, başvuru yapmak isteyenlerin oranı %63,6 gibi yüksek bir seviyede.

Gelecekte Yabancı İşçi Açığı Bekleniyor

Japonya’da düşük doğum oranları ve yaşlanan nüfus nedeniyle yerli iş gücü azalmaya devam ediyor. Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), 2040 yılına kadar Japonya’da 420.000 yabancı işçi açığı olacağını öngörüyor. Japonya’nın yakın zamanda hayata geçireceği “eğitim ve çalışma” gibi yeni sistemler de dâhil olmak üzere, yabancı işçilere çekici bir ülke olmaya devam edebilmek için atılması gereken adımlar bulunuyor.

Mynavi Global’in Başkanı Motoki Yuzuriha, “Yabancı işçilerin iş yeri seçerken maaş seviyesini ön planda tuttuğunu görüyoruz. Yenin değer kaybı, Japonya’nın iş piyasasındaki çekiciliğini düşürüyor. Japonya’da çalışmak isteyen yabancıların sayısını artırmak için, aile üyelerinin de gelebileceği ve kalıcı oturma hakkına yakın haklar sağlayan Özel Yetenek 2 vizesi gibi düzenlemeleri artırmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ