DOLAR 34,2215 0.05%
EURO 37,8747 0.1%
ALTIN 2.918,49-0,16
BITCOIN 2093069-0.64989%
İstanbul
19°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya ve Hindistan’ı ‘yabancı düşmanı’ ülkeler olarak tanımladı
  • Japonya Postası
  • Güncel
  • ABD Başkanı Joe Biden, Japonya ve Hindistan’ı ‘yabancı düşmanı’ ülkeler olarak tanımladı

ABD Başkanı Joe Biden, Japonya ve Hindistan’ı ‘yabancı düşmanı’ ülkeler olarak tanımladı

ABONE OL
Mayıs 5, 2024 13:53
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya ve Hindistan’ı ‘yabancı düşmanı’ ülkeler olarak tanımladı
1

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden’ın son açıklamaları, diplomatik ilişkileri sarsacak türden bir bomba etkisi yarattı.

81 yaşındaki Biden, Japonya ve Hindistan’ı “yabancı düşmanı” ülkeler olarak tanımlayarak, Asya’daki en önemli müttefiklerini şaşırttı ve dünya genelinde dikkatleri üzerine çekti. Bu sözler, sadece ABD’nin Asya’daki stratejik konumunu değil, aynı zamanda Biden’ın dış politika yaklaşımını da sorgulatıyor.

Joe Biden, Japonya ve Hindistan’ı, “göçmenleri hoş karşılamayan yabancı düşmanı” ülkeler olarak tanımladı ve bu iki ülkeyi, rakipleri Çin ve Rusya ile aynı kefeye koydu.

Biden’ın açıklaması, Japonya ve Hindistan’ın yanı sıra Çin ve Rusya’yı da içeren bir karşılaştırma içeriyor. Ancak, bu karşılaştırmanın temeli ne kadar sağlam? Biden’ın, göçmen politikaları ile bu ülkeleri aynı kategoriye koyması, birçok eleştirmen tarafından çarpıcı bir şekilde reddediliyor.

Katılımcıların ağırlıklı olarak Asya kökenli Amerikalı olduğu oteldeki etkinlikte konuşan Joe Biden;

“Ekonomimiz siz ve sizin gibi diğer birçok kişi (göçmen) sayesinde gelişiyor. Neden mi? Çünkü biz göçmenlere kucak açıyoruz. Bir bakın ve düşünün. Çin ekonomik olarak neden bu kadar kötü durumda? Japonya neden sorun yaşıyor? Neden Rusya? Neden Hindistan? Çünkü onlar yabancı düşmanı. Çünkü yabancı düşmanlığı yapıyorlar. Göçmenleri istemiyorlar. Bizi güçlü kılan ise göçmenlerdir. Bu şaka değil, abartı da değil. Çünkü burada olup bize katkıda bulunmak isteyen bir işçi akınımız var.” 

Başkan Biden, göçmenleri kucaklayan ve onlara kapılarını açan bir ülke olarak ABD’nin gücünü vurgulamak istiyor. Ancak, bu açıklamaların Japonya ve Hindistan gibi müttefik ülkeleri hedef alması, diplomatik ilişkileri zora sokabilir. ABD’nin Asya-Pasifik bölgesindeki stratejik çıkarları göz önüne alındığında, bu tür açıklamaların dikkatle yapılması gerekiyor.

Biden’ın sözleri, aynı zamanda onun yaşına ve zihinsel sağlığına yönelik artan eleştirilere de katkı sağlıyor. Gaflarla dolu bir geçmişe sahip olan Biden’ın, bu tür diplomatik açıklamaları yapması, daha geniş bir sorunun işareti olabilir mi? ABD’nin liderliğindeki istikrar ve tutarlılık konusundaki belirsizlikler, dünya genelinde endişe oluşturuyor.

Beyaz Saray’ın açıklamaları, Biden’ın ifadelerini savunmaya çalışsa da, bu açıklamaların gerilimi hafifletebileceği pek görünmüyor. Japonya ve Hindistan’dan gelecek tepkilerin ne olacağı ise henüz belirsizliğini koruyor. Ancak, bu tür diplomatik tansiyonların, ABD’nin küresel liderliği ve bölgesel istikrar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceği açıktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ