DOLAR 34,2350 0.26%
EURO 37,8067 0.05%
ALTIN 2.932,030,56
BITCOIN 2088881-0.34537%
İstanbul
22°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Japonya basın özgürlüğü listesinde dünyada 66. sırada

Japonya basın özgürlüğü listesinde dünyada 66. sırada

ABONE OL
Mayıs 8, 2020 20:03
Japonya basın özgürlüğü listesinde dünyada 66. sırada
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Japonya, basın özgürlüğü listesinde dünyada bir önceki yıla göre bir puan yükselip  66. sırada yer alırken, Kuzey Kore listenin en altında 180. sırada yer aldı.

Paris merkezli grup tarafından, 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde Norveç dördüncü kez yine ilk sırada yer alırken;  Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Hollanda ilk beşte yer aldı.

Sıralamadaki artışa rağmen, Japon medyasının haber merkezi, ticari çıkarları öncelik sayan medya sahibi holdinglerin Keiretsu’daki patronlarından hala büyük ölçüde etkilendiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri listede 45. sırada yer aldı. Ancak grup, Başkan Donald Trump’ın medyayı aşağılayarak haber merkezlerine kin beslediğini ve 2020’de koronavirüs salgınında medyayı yanlış kullanımının daha da kötüye gittiğini  belirtti.

Koronavirüs pandemisine tepki olarak medya özgürlüğünün bastırılması ile bir ülkenin sıralaması arasında bir korelasyon olduğunu belirten RSF, son sekiz ülke arasında yer alan Çin ve İran’ın büyük koronavirüs salgını haberlerini yoğun bir şekilde sansürlediğini söyledi.

177. sırada yer alan Çin, muhalif gazetecilere ve blog yazarlarına bilgi kontrolünü ve zulüm sistemini uygulamaktan vazgeçmiyor.

Endekse göre, Kamboçya 144. sırada yer aldı ve Tayland dördüncü sıraya düşerek 140. sıraya geriledi.

Buna karşılık, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun basın özgürlüğünü ikinci döneminin merkezine koyma politikası sonucunda 119. sıraya yükseldi.

RSF , hükümetin ulusal güvenliği için, özellikle Kuzey Kore hakkında özel haberlerle ilgili  basın özgürlüğünü engellemek için bir ön test olarak kullandığını belirterek, Güney Kore’nin 42. sıraya düştüğünü söyledi.

Geçen yıl 157. sırada yer alan Türkiye, bu yıl üç sıra yükselerek 154. sırada yer aldı. Endekste Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısında geçen yıla oranla biraz düşüş olsa da, Türkiye’nin dünya genelinde hala en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkelerden biri olduğu belirtildi.

Haberin orijinal halini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ