DOLAR 34,2511 0.31%
EURO 37,8171 0.11%
ALTIN 2.928,150,44
BITCOIN 20972720.24449%
İstanbul
22°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Japon çocuklar nasıl kanji öğreniyor?

Japon çocuklar nasıl kanji öğreniyor?

ABONE OL
Mayıs 14, 2020 19:04
Japon çocuklar nasıl kanji öğreniyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yalnızca Ezberci Öğrenmeden Daha Fazlası

Altı yıllık ilkokul sürecinde Japon çocuklar 1000’den fazla kanji öğreniyor. Bu sürede, okuma yeteneklerini resimli kitaplardan kısa hikâye ve basit biyografilere doğru iyice arttırıyorlar. İster sosyal bilgiler ya da başka derslerde eğitim alsınlar, kaligrafi çalışsınlar, ya da manga okurken veya boş zamanlarında video oyunları oynasınlar, karakterler sürekli içi içeler ve çoğunlukla seviyelerine göre derecelendirilmiş.

Gerçekten ciddi bir şekilde kanji çalışmak için kokugo sınıflarında oturduklarında, ezberci öğrenmeden çok daha fazlasını,- kitaplarına bir bakacak olursak bunu için Bunkei tarafından üçüncü sınıflar için basılan kanji kitabı- içerdiğini gösterecek. Temel anlamların, kanjinin yazım sırasının ve her kanji için farklı okunuşların yanı sıra, çocukların ilgisini çeken renkli resimler ve anlamalarını kolaylaştıracak örnek cümleler de var. Ayrıca kanjileri kolay ezberlemeleri için bir sürü ipucu ve yöntem de var.

Genellikle kısa bir cümle ya da okuma farkı gösteren iki cümle ve ya kanji de kullanılan kelime bulunur. Başka zamanlarda, kitap gerçek şeylere benzetilmesi yoluyla gösterir; 開 karakterinin anlamı “açmaktır”, açmak için kapıyı tutan iki ele benziyor. Ayrıca kanjilerin farklı parçalarına bağlanmış hikâyeler de vardır, örneğin  (寺) tapınakta  (言) konuşmak (寺) şiirdir.

Resimler ve cümleler eş sesli olan anacak farklı kanjiler ile yazılan kelimler arasındaki farkı gösterir. Örneğin , 上るve 登る “noboru” olarak okunur ve bir tepeye çıkmak olarak tarif edilebilir, ancak ilkinin daha genel bir anlamı varken, ikinci yalnızca fiziksel çaba sarf edilen tırmanışlar için kullanılır. Kanjilerle eğlenmeyi vurgulayan basit quizler ve yapbozlar da vardır.

Kanji yazabilmenin tekrar ile sağlamlaştıracağı kesinlikle doğrudur ancak ilk öğrenmede diğer teknikler de büyük bir rol oynuyor. Karakterler lisede daha da karmaşıklaşsa bile, nasıl yazılacaklarını hatırlamaya dair popüler püf noktalar var. Okumanın rolü de göz ardı edilmemelidir, sürekli kanjileri anlamlı bir bağlamda görmek hafızada kalıcı olmalarına yardım eder, bu yüzden okullar genellikle hafta boyunca belirlenmiş okuma zamanları ayarlarlar.

El ile Yazmanın Potansiyel Yararları

Bazı yabancı öğrenciler Japonca öğrenirken genellikle kanjilerin el ile nasıl yazılacağına pek vakit ayırmamayı tercih ediyorlar. İletişimin çok az bir kısmının kâğıt üzerinde yapıldığı bilgisayar ve telefonların çağında bu makul bir tercih. Öğrenme sürecinin başlarında Japoncanın diğer yönlerine önem vermek akıllıcı olabilir. Yine de elle yazma birçok potansiyel fayda sunan beceridir.

Öncelikle, düzenli bir şekilde yazma eylemi bilgiyi yalnızca okumaya oranla daha sağlam hale getirir. Ayrıca yazmak öğrencileri karakterin şekline odaklanmaya da zorlar, özellikle kolayca kafa karıştıran benzer kanjilerin farkını vurgular, örneğin 千 (1000) ve 干 (kurumuş) veya 微 (dakika) ve 徴 (işaret) gibi. Bu her iki faktör karakterleri bir daha ki okuma sırasında karşılaşılınca daha kolay tanınabilir hale getirir.

Örnek cümleleri kopyalamak da okuma pratiği olarak faydalı olabilir. Yalnızca okurken cümlelerin üzerinden geçmek oldukça kolaydır. Aslında yazma yolu ile yavaşlar ve içeriğin anlamına daha çok dikkat eder hale gelirsiniz. Bu Japoncanın doğal bilgisini ve kelimelerin nasıl yerleştirileceğine dair daha geniş bilgiler aşılar.

Ücretsiz Online Kaynaklar

Okullarda kullanılan kitaplar çocuklara ücretsiz dağıtılıyor ve satılmıyorlar. Ancak Kanji Kentai sertifikası için olan hazırlık kitaplarının popüler serilerin de içeren, internette ve Japon kitapçılarda kanji öğrenmek için birçok başka materyal bulunmasına rağmen Japonya dışında bulmak pek kolay değil. Bazı ücretsiz internet kaynakları ayrıca temel kanji alıştırmalarını bulunduran çalışma kâğıtlarını temin ediyor. Bunların en iyisi Japoncaya yeni başlayanların bile gezinmeyi kolay bulacağı Chibimusu Doriru’dur. Farklı seviyelerdeki kanji çalışma kâğıtlarını bulmak için Kokugo (国語) bölümünde sırlanan çeşitli seçeneklere tıklayın. Daha maceracı ruhlar ilkokul öğrenciler için olan quizleri deneyebilir ya da biraz daha aşağıda yer alan deyimleri, atasözlerini, dört karakterli sözcük gruplarını keşfedebilir.

Haberin orijinal halini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ