DOLAR 34,2650 0.01%
EURO 36,9797 -0.07%
ALTIN 3.029,970,08
BITCOIN 2276996-0.63887%
İstanbul
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Tokyo’da yaşayan evsizler, yardım kuruluşlarının virüs korkusuyla yiyecek ve maske dağıtımını durdurmasından dolayı ağır bir darbe aldı
  • Japonya Postası
  • Güncel
  • Tokyo’da yaşayan evsizler, yardım kuruluşlarının virüs korkusuyla yiyecek ve maske dağıtımını durdurmasından dolayı ağır bir darbe aldı

Tokyo’da yaşayan evsizler, yardım kuruluşlarının virüs korkusuyla yiyecek ve maske dağıtımını durdurmasından dolayı ağır bir darbe aldı

ABONE OL
Nisan 11, 2020 06:05
Tokyo’da yaşayan evsizler, yardım kuruluşlarının virüs korkusuyla yiyecek ve maske dağıtımını durdurmasından dolayı ağır bir darbe aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mart ayının sonunda, Tokyo’nun Sumida Nehri yakınlarında bir üstgeçitin altında çömelmiş vaziyette bir adam gelen geçen maskeli insanları izliyordu. Günlük erzak ve eşyayla dolu bir el arabasının yanına oturmuştu ve ılık hava ve kiraz çiçeklerinin keyfini çıkaran yayalar gibi o da maske takıyordu.

Sahip olduğu maskelerinin ikisini de sokaktan bulmuştu. Tanıdığı birinden virüs hakkındaki söylentileri duyunca enfeksiyon korkusuyla o da bu maskeleri kullanmaya başlamıştı. “Aslında yere atılmış maskeleri takmaktan ben de hoşnut değilim ve bende enfeksiyon kapmak da istemiyorum,” dedi.

Tokyo’nun Toshima semti civarındaki evsizlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatan, kar amacı gütmeyen örgütlerden Tenohasi ve sivil toplum örgütü Dünya Doktorları, 14 Mart’tan itibaren haftalık gece devriyeleri ve ayda iki kere düzenlenen ücretsiz yemek dağıtımları esnasında maske de dağıtmaya başladı. 

Aslında bu örgütler, Japonya’da koronavirüs vakaları görülmeden önce de isteyenlere kış aylarında maske temin ediyordu. Şimdi ise enfeksiyonun yayılmasını engellemek için, bu iki kuruluş, destekçilerin bağışlarını ve geçen yıl stokladıkları 3,000den fazla maskeyi kullanarak kişi başına dağıttıkları maske sayısını üçe çıkardı.

Tenohasi ve Dünya Doktorları, maske haricinde el sabunu, dezenfektan ve virüsün bulaşmasını önlemek için bunların nasıl kullanılacağına dair talimatlar veriyor.

Ücretsiz yiyecek dağıtımı yaparken toplu enfeksiyon riskinden kaçınmak için maskeleri önceden dağıtıyorlar. Bu dağıtımların birinde en az 100 kişi sosyal mesafeye riayet edecek şekilde sıraya girmişti. Destek alan 67 yaşındaki bir adam “Ben maskemi iki günde bir mutlaka yıkıyorum ki bu hiç yoktan iyidir.” diyor.

Koronavirüsün vakalarının Japonya’daki bu kriz hiç sonlanmayacakmış gibi artmasına rağmen, Tenohasi, haftalık dağıttığı maske sayısını üçten bire düşürmek zorunda kaldı. 

Dünya Doktorları’ndan 41 yaşındaki Akiko Takeishi ücretsiz yemek dağıtımları esnasında tıbbi danışma hizmeti sunuyor. “Evsizler açık alanda yaşadıkları için her gün sıklıkla toz ve kirli hava soluyorlar. Bu yüzden bir çoğunun bağışıklık sistemi zayıf veya birçoğunun hali hazırda başka sağlık sorunları da var. Eğer koronavirüsten dolayı zatürreye yakalanırlarsa durumlarının ağırlaşma ihtimali yüksek. Bu sebeple enfeksiyonu engellemek için mutlaka maske takmalılar.” diye açıklamada bulundu.

Tokyolu bazı destek grupları, grup enfeksiyonu riski sebebiyle ücretsiz yemek dağıtımı aktivitelerini tamamen durdurdu. Söylentilere göre dağıtmak için yeterli yiyeceği olmayan derneklerin olduğu ve ücretsiz yemek dağıtımlarının bittiği semtlerde yaşayan evsizler diğer semtlerdeki aşevlerinden yiyecek alıyorlar.

28 Mart akşamı JR Ikebukuro İstasyonu yakınlarında bir parktaki ücretsiz yemek dağıtımına katılan 60’lı yaşlarında bir adam “Eğer ücretsiz yemek ve maske dağıtımı biterse ben de başka bir yere taşınmak zorunda kalacağım ve bu benim için çok meşakkali” diyor. Paketlenmiş bento yemeğini aldıktan sonra enfeksiyon kapmamak için hızla parktan uzaklaşıyor. 

Tenohasi’nin genel sekreteri Kenji Seino “Virüsün daha fazla yayılmasını engellemeliyiz fakat ücretsiz yemek dağıtımlarının iptal edilmesi buna muhtaç olan evsizlerin o günkü yemeklerini kaybetmesi anlamına geliyor. Bu duruma uygun en iyi çözümü bulmaya çalışıyoruz.” diye açıklama yaptı.

Tokyo’nun Sosyal Refah ve Halk Sağlığı Ofisine göre, merkezi hükümet, şubat ayı sonunda idari birimlere sokakta yaşayan insanların doğru el yıkama ve öksürme kuralları hakkında eğitilmesi ve eğer iyi hissetmiyorlarsa sağlık kuruluşlarına gitmeleri konusunda bilgilendirilmesi talimatlarını verdi. Ofisten bir yetkili “Marketten bile maske almanın sakıncalı olduğu bir durumda olduğumuz için insanları el yıkama gibi kişisel bakım kuralları konusunda bilgilendirmeye öncelik verdik.” dedi.

Haberin orijinal halini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ