DOLAR 34,2411 0.28%
EURO 37,8262 0.1%
ALTIN 2.929,930,49
BITCOIN 2091547-0.24073%
İstanbul
24°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Maskeler yeni virüslere karşı koruma sağlıyor mu?

Maskeler yeni virüslere karşı koruma sağlıyor mu?

ABONE OL
Şubat 3, 2020 13:43
Maskeler yeni virüslere karşı koruma sağlıyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SEATTLE (AP) – Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, Çin’den gelen yeni virüsü uzak tutmak için koruyucu yüz maskeleri satın alıyorlar. Bazı şirketler çalışanlar için bunları talep etmiştir. Güney Kore’deki okullar ebeveynlere kış tatilinden döndüklerinde çocuklarına maske ve el dezenfektanı vermelerini söylemiştir.

Peki maskeler işe yarıyor mu? Bu duruma göre değişir.


Nashville’deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Mark Denison, tüm virüslerin tipik bir kayış tıbbi maskesinden geçebilecek kadar küçüktür, ancak mikroplar genel olarak havaya yayılmaz. Denison, yeni virüsle aynı aile olan koronavirüs olan SARS ve MERS’i inceliyor.

Bunun yerine, virüsler bir hapşırık veya öksürükten damlacıklarda kişiden kişiye geçer. Bu damlacıklar, daha sonra kendi gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunan başkaları tarafından dokunuldukları ellere ve diğer yüzeylere düşer. Maskeler büyük damlacıkları hapşırma veya öksürükten engelleyebilir. Denison ‘bunun bir değeri olduğu anlamına geliyor’ dedi. Ayrıca, maskeli biri kendi burnuna ve ağzına dokunamaz. Bu, kullanıcının hasta olan biri tarafından yüzeylerde kalan mikropları almasını önleyebileceğini söyledi.

Oxford Üniversitesi araştırmacısı Trudie Lang, bilim adamları yeni virüsün tam olarak nasıl bulaştığını araştırmak için çalışırken maskelerin “çok mantıklı bir önlem” olduğunu söyledi. Ancak bunların hiçbiri titiz araştırmalara dayanmıyor. Denison, hiç kimse maskeli ve maskesiz insan gruplarını yeni mikroplara maruz bırakarak karşılaştırmadığını söyledi.Sağlık çalışanlarındaki çalışmaların 2017’de gözden geçirilmesi, maskelerin SARS’a karşı biraz koruma sunduğunu öne sürdü, ancak yazarlar “mevcut kanıtlar seyrek ve bulgular tutarsız” dedi.

Yeni virüsten hastalanmaktan kaçınmanın en iyi yolu, ellerinizi sabun ve su ile yıkamaktır. Sabun ve su yoksa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın. Bu, düzenli soğuk algınlığı ve grip virüslerinden kaçınmak için aynı tavsiyedir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yeni virüs için değerlendirilen insanlar, virüsün olduğu teyit edilen kişiler, hane halkı üyeleri ve bakıcılar için maskeler önermektedir. CDC, havayolu ekibinin hasta bir gezgin için bir yüz maskesi sunması gerektiğini söyledi.

Yeni virüs hastalarını tedavi eden sağlık çalışanlarına CDC tarafından gözlük veya yüz siperleri gibi ek önlemler almaları tavsiye edilir.

UNICEF Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının kullanımı için Çin’e altı metrik ton solunum maskesi ve koruyucu giysi gönderdiğini söyledi.

Tokyo’da, 21 yaşındaki otel çalışanı Hasumi Tsuchida maske taktığını söyledi. “Çin’den çok sayıda misafirin olduğu bir otelde çalışıyorum” dedi. “Yabancı misafirler geldiğinde biraz endişeleniyorum.”

Maskeler, bazı ülkelerde, kullanıcıların hasta olduğu, alerjilerle savaştığı veya hava kirliliğinin kötü olduğu günlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeni virüs, dünya çapında onlara olan talebi artırdı.

Çin’de “nanofiber” maskelerini yapan Çek şirketi Respilon, geçtiğimiz yıl dünya çapında 700.000 adet sattı. Geçen haftadan bu yana 7 milyon daha sipariş aldı. Sorun şu ki, Çin hükümeti Ay Yeni Yılı tatilini virüsün yayılmasını içerecek şekilde genişlettiği için bunu yapamaz.

Tatilin sona erdiği Tayvan’da fabrikalar çalışıyor. Başbakan Su Tseng-chang, hükümetin zaten 23 milyon maskeyi dağıttığını ve Tayvan’ın günde 4 milyon daha üretebileceğini söyledi.

Çeviri. Yaren Duran

Kaynak: The Mainichi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ