DOLAR 34,1812 -0.06%
EURO 37,8507 0.04%
ALTIN 2.908,46-0,50
BITCOIN 2086761-0.5256%
İstanbul
20°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Büyük Hanshin-Awaji depreminin yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenlendi

Büyük Hanshin-Awaji depreminin yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenlendi

ABONE OL
Ocak 18, 2020 19:37
Büyük Hanshin-Awaji depreminin yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyük Hanshin-Awaji depreminden itibaren 25 yıl oldu, ayın 17’si sabahı erken saatlerden itibaren anma etkinliği düzenlenen Kobe Şehrinin Doğu Lunaparkında öğleden sonra da ara vermeden çok sayıda insan toplandı ve kurbanlara dua ettiler.


Toplanma alanında “こころをつな(Kokoro wo tsunagu-Kalpleri Birleştirmek” gibi mesajlar yazıldığı fenerler, “1.17” ile depremin anılarını kalplere kazıdı, gelecek nesillere aktarılan düşünceleri içerdiği “きざむ(kizamu-kazımak” karakterinin şeklinde sıralanıyor.

Öğleden sonra olduktan sonra da lise ve ortaokul öğrencileri, ayrıca çocuklu ebeveynler ara vermeden ziyaret etti. Fener ateşini yakarak ellerini bir araya getiren çok sayıda insan görüldü. Ayrıca, depremin oluştuğu saatten itibaren 12 saat sonra öğleden sonra 17.46’da da tekrar sessizlik olup, kurbanlara dua edildi.

Kobe Şehrine göre, ayın 17’sinde 17.00’a kadar doğu lunaparkta anma toplanmasına ziyarete gelen kişi, yaklaşık 38.000 kişi olup, geçen yıla göre 5000 kişi fazladır. Doğu lunaparktaki anma toplanması akşam 21.00’a kadar gerçekleşmektedir. Anma etkinliği kapsamında geçen yıla göre yaklaşık 6000 kişi fazla olmakla toplam yaklaşık 54.000 kişi ziyarete gelip dua etmiştir.

Az da olsa faydalı olabilirsem

İlk kez anma toplanmasına katılan Hyogo Eyaleti Ashiya Şehri’nin lise 3’üncü sınıf kız öğrencisi “Kentsel afet önleme hakkındaki derste deprem afetini öğrendim, kendim de neler yapabileceğimi düşündüm ve gönüllü olarak katıldım. Deprem felaketini yaşamadım ama gönüllü faaliyetlerle az da olsa faydalı olabileceğimi düşünüyorum” şeklinde ifade etti.

Kızımın da bilmesini istiyorum

Ortaokul 4’üncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki kızı ile birlikte Hyogo Eyaleti Kato Şehrinden ziyaret eden 46 yaşındaki kadın “O sırada Kobe Şehri Higashi Nada İlçesindeki hastanede çalışıyordum, camekân bölmenin penceresine çok sayıda yaralanan insanın geldiğini hatırlıyorum. Deprem felaketi hakkında kızımın da bilgili olmasını istediğimden birlikte geldik. ” şeklinde ifade etti.

Kızı “Çok sayıda insanın öldüğü deprem felaketi olduğundan dolayı düzgünce öğrenmek ve hatırlamak istiyorum.” şeklinde ifade etti.

Kurbanların İsmini Görünce Anımsıyorum

Osaka’nın Minato ilçesinden 60 yaşlarındaki kadın “Deprem sırasında Kobe şehrinde oturan ben ve kocam kurtulduk ama karşı evde oturan kadın öldü. O kadına yas tuttuğumdan 25 yıl aksatmadan anma toplanmasına geliyorum. Kurbanların isminin yazıldığı panoda kadının ismini görünce, o anı hatırlatıyor.” şeklinde ifade etti.

Ölen Ebeveyne Teşekkür

Deprem anında, Kobe Şehri Nagata ilçesinde yaşayan ve lise 1’inci sınıf öğrencisi olarak ailesini kaybeden 41 yaşındaki bir adam “Depremde evimiz yıkıldı. Babam annemi korurken ikisi de öldü. Çok nazikçe ve sevgi dolu yetiştiren bir ebeveyndiler. Deprem olduğunda, babam endişeli olduğundan kendi ismimi çağıran ses duyduğumu hissediyorum. ”şeklinde ifade etti.

Ayrıca, bundan sonra geriye dönüp baktığımda “Cehennem gibi günler devam etti, çıkış yolu olmadan içinde dolandım durdum ama 25 yıl geçip ileriye yönelip gülebileceğim günler de var, böyle günler gelecek ve hayatta olduğum için sevindim. Beni doğurdukları için aileme teşekkür ediyorum. ”şeklinde ifade etti.

Deprem Felaketini Aktarmaya Devam Etmek İstiyorum

Kobe Şehri Tarumi Semti’nin Eyalet Maiko Lisesi Çevre Afet Önleme Departmanında afet önleme hakkında uzmanlaşmış 3’üncü sınıf erkek öğrencisi “Depremi yaşamayan bir nesildenim ama ben, deprem felaketini aktarmaya devam etmek istiyorum. 25 yıl olsa da zor durumda olan felaketzedelerin olduğunu duyduğumdan, konunun çözümü için mücadele etmek istiyorum.” şeklinde ifade etti.

Kaynak: NHK
Çeviri: Arif Yaşa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ